Corporate identity

Onze werkwijze
Leestijd: 3 min
Time to read

Waarom ben je met je organisatie gestart? Waarschijnlijk niet alleen maar om het geld - de kans is groot dat je dan binnen de kortste keren de stekker eruit trekt. Om iedere dag weer aan een merk te bouwen met potentie, moet je weten waar je voor staat. Je wilt het leven van je doelgroep makkelijker maken en écht iets bijdragen. Wat dat is, wordt vastgelegd in de corporate identity. We vertellen op deze pagina er meer over en waarom ieder merk met grote ambities er een moet hebben.

Wat is een corporate identity?

Waarschijnlijk zijn er meerdere perioden in je leven waarin je terug naar de kern gaat: waarom ben ik hier? Wat draag ik bij en wat maakt me het meest gelukkig? Op deze momenten ben je je identiteit aan het ontwikkelen en bijschaven.

Een corporate identity is niets anders: het is de identiteit van je organisatie en omvat je merkvisie en kernwaarden. Het is breder dan alleen je huisstijl en tone of voice: het is alles waarvoor je als organisatie voor staat. Door deze corporate identity scherp te hebben, kun je gerichter de juiste doelgroep benaderen en de juiste snaar raken.

Waarom is een corporate identity hebben belangrijk?

Wat maakt merken zoals Tony’s Chocolonely en Patagonia succesvol? Ze weten precies waar ze voor staan en wat ze uitdragen. Hun corporate identity is zowel intern als extern voelbaar. Een heldere corporate identity voor jouw organisatie:

  • Vormt de basis van je merk
  • Creëert continuïteit en herkenbaarheid
  • Je draagt crossmediaal dezelfde boodschap uit
  • Jij en je medewerkers weten precies wie jullie zijn en waar jullie voor staan
  • Een duidelijke merkidentiteit maakt de communicatie naar buiten duidelijker
  • Je online- en offline communicatiemiddelen worden beter op elkaar afgestemd

Een corporate identity uitwerken

Met een brand creation traject kom je tot de kern om je corporate identity uit te werken. Dit bestaat uit de volgende onderdelen:

Merkpositionering

Welke unieke positie neem jij in binnen de markt en hoe onderscheidt jouw organisatie zich ten opzichte van de concurrentie? Hoe jouw merk eruit ziet in het hoofd van je ideale klant, vormgeven we tijdens zo'n positioneringstraject.

Merkarchitectuur

Bestaat je merk uit meerdere sub-merken, divisies of losse producten? Een heldere merkarchitectuur schetst hoe deze verschillende elementen zich ten opzichte van het overkoepelende merk verhouden. Dit wordt ook wel de blueprint van je merk genoemd.

Archetypering

Archetypen, of merkkarakters, zijn de oerkarakters van je merk. In totaal zijn er twaalf archetypes, waaronder de wijze, de rebel of de schepper. Deze karaktertrekken zorgen ervoor dat jouw ideale klant je merk op een bepaalde manier gaat zien en vormen een onderdeel van de identiteit van je organisatie.

Merkessentie

Waarom rijd je liever een bepaald merk auto of drink je alleen Coca Cola zin plaats van Pepsi? Dat is de kracht van een merkessentie. Een goede merkessentie vertaalt voor jouw doelgroep de kern van je merk op een begrijpelijke en vooral compacte manier.

Merkbelofte

Om je ideale klant te overtuigen, moet je antwoord geven op hun hamvraag: 'what's in it for me?' De merkbelofte is jouw concrete belofte om hun “probleem” op te lossen.

De merkpositionering, merkarchitectuur, archetypering, merkessentie en merkbelofte vormen samen de corporate identity van je organisatie: het fundament van je merk en je bestaansrecht. Deze beslissingen leg je in een later traject vast in een brandbook, merkpaspoort, huisstijlhandboek en beeldconcept, om vervolgens naar continu en consistent naar buiten te communiceren.

Aan de slag met de corporate identity van jouw organisatie met Studio Piraat?

Kan jouw organisatie een duidelijke richting gebruiken? Onze merkstrategen werken vanuit de inhoud, doen tot op de bodem onderzoeken om karakter aan jouw merk te maken. Zodat je organisatie wordt opgeMERKt en de juiste doelgroep aantrekt.